Не е това, което си мислиш!

Всеки ден човек лъже средно по сто пъти. При това без изобщо да се замисля. Изопачаваме, подменяме или премълчаваме истината, защото това ни помага да живеем в разбирателство с околните. Някои лъжат по-добре, други още се учат. Ето една миниатюрна класация на най-клишираните и (на практика) глуповати лъжи, които мъжете и жените най-често използват.

И така, пето място при дамите заема една реплика, която служи като извинителен отказ за секс: „Боли ме главата” Със сигурност причината да сме нежелани не е главоболие, а нещо друго. Репликата може да значи всъщност „Няма да ти пусна, докато не оправиш маркуча на пералнята”. Или „Кога ще си издействаш повишение?”

Пето място и при мъжете: „Нямам нищо против майка ти”. Обикновено имаш всичко против старата вещица, чиято главна цел е да ти съсипе живота.

Четвърто място при жените: „Не ти се сърдя”. На практика това означава точно обратното и колкото по-бавно го загрееш, толкова по-страшно става. Тук има и един подвариант. Ти питаш: „Какво ти е?”. „Нищо” – отговаря тя с интонацията, с която Георги Димитров би казал „Да, аз го подпалих”… Тази лъжа означава, че здраво сме загазили…

Четвърто място при мъжете: „Съжалявам!”. Всъщност, ние го казваме само и само да ни се размине и никога не го мислим наистина.

Трето място при жените: „Няма да се сърдя, ако кажеш, че съм дебела”. Да бе! Колеги, ако сте се хващали на това, тежко и ви горко!

Сходна трета позиция при мъжете: „Изглеждаш страхотно!” Обикновено казваме така като си затворим едното, а често пъти и двете очи.

Второ място при дамите, много болезнено: „Не се притеснявай, на всеки се случва!”. Това по начало е вярно, но на практика се дешифрира като: „За нищо не ставаш”.

На второ място при мъжете: „Слушам те внимателно”. На практика имаме предвид: „Ти си говори, говори си…”

И на върха на класацията и при двата пола застава най-чутовната тъпотия – репликата: „Не е това, което си мислиш!” Характерното за нея е, че тя винаги се появява при абсолютно недвусмислени обстоятелства – например да хванеш съпруга(та) си на калъп с твоя(та) най-добър(а) приятел(ка). Много интересно какво има за мислене в тая ситуация?

И така, да се лъже е човешко. Правете го интелигентно и без клишета, за да не ви хванат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *