Как да обиждаме по-правилно на животно (монолог)

Добър вечер! Да ви се представя – аз съм учен агро-хуманист. В случай, че не сте запознати, агро-хуманистиката е наука, която изследва психологическите взаимовръзки между природата и хората. В частност имам предвид най-вече животните.

Нямаме време да ви обяснявам в детайли за агро-хуманистиката, но затова пък ще ви изнеса една кратка лекция за животно-оприличаващите ругатни. Какво имам предвид, казано на ненаучен език – как е по-правилно: да наречеш една жена „тъпа овца” или „тъпа крава”?

Вие може и да си мислите, че това е все едно, обаче съвсем не е така. Обидите са много сериозно нещо, позоваването на различни животни също. Започвам с примерите. Ако искате да обидите жената на база интелект, трябва да знаете, че има няколко вида тъпотия, които се представляват от различни животни. „Овца” е тъпачка, която теоретично би могла да помисли, но не го прави, и машинално следва стадото.

Обаче ако жената е неспособна изобщо да мисли, тогава тя е „пуйка”. Значи, виждате разликата – в единия случай имаме овчо стадно мислене, а в другия изобщо отсъства мисловна дейност.

Ако жената пък е глупава и плямпаща, е по-подходящо да я наругаете на „гъска”, „патица” или „кокошка”. Последното е най-обидно, тъй като плямпането е съпроводено от дразнещ писклив тембър и отсечени движения. Като трите близначки от „Биг брадър”.

Тук става по-сложно. Много хора неправилно обиждат жените на „крава”, когато искат да засегнат интелекта! Кравата съвсем не е глупаво животно! Тя, обаче, ни дава друго безценно качество: тромавост. Така че, ако се налага да наругаете жена, която е мудна и повлекана, обезателно я наречете „крава”! Това свещено животно има и невероятния „кравешки поглед” – по-дългият горен клепач премрежва очите и придава меланхолична осанка. Жените, които гледат така, имат пасивно отношение към това мистично и необяснимо чудо, наречено живот.

„Усойница” или по-непретенциозното „змия” са интересни епитети, но те почти не се използват в реалния живот, а само в сапунените сериали.

„Кучка” и „кранта” имат сходен сексуален подтекст, с тази разлика, че кучката символизира и коварство.

Разбира се, следва да отбележа и обидите, които са свързани с външния вид. Това е долно, но понякога неизбежно. „Свиня” е тривиално за дебелана, но винаги удря безотказно. Бих препоръчал по-нестандартните „кит” и „кашалот”, както и „слон”, ако събаря предмети докато се движи.

„Крокодил” е абсолютна класика за цялостна оценка. В последните години крокодилът измести старомодните „ламя” и „орел”. Ако искате да отличите отделни части на тялото, винаги можете да предпочетете „мравояд”, „камила” или „чапла”. Както виждате – варианти много, но най-добре да не ни се налага…

Сега, аз не искам да ме смятате за някакъв женомразец! Ще ви обърна внимание и на обидите за мъже. Най-разпространеното е „свиня”. Много е силно, но съдържа прекалено много внушения: дали е дебел, дали е мърляв, дали е всеяден в отношенията си с вас и така нататък и така нататък… Бъдете по-конкретни! Ако нещата опират до хигиена, наречете го „пор”! Другата крайност пък е „паун”. Сексуален подтекст пък има в „дърт пръч”! По-добре така, отколкото „козел”, което е ретро.

За интелект има повече варианти, отколкото при жените. Ако обектът е глупаво бичме, наречете го „вол”! Ако е тъп и упорит, съвсем естествено е „магаре”. Ако е тъп, грозен, хили се и се почесва – „маймуна”. Ако всеки го лъже – нужно ли е да ви подсказвам – „шаран”!

Всичко това, обаче, е доста изтъркано. Мога да ви дам материал за нови достижения в ругатните! Ако обектът е суетно конте, мазна претенция, зализан и опулен – наречете го „пингвин”! Тук трябва да вкарате и подигравателна интонация. Тази обида би могла да се използва и от мъж към мъж, с цел покана за бой пред дискотеката.

Всъщност, ако си търсите повод за заяждане, предлагам ви следните варианти – ако е дебел, наречете го „тюлен”! Ако е мека китка, бъдете екзотични и кажете „Ей, фламинго!” Ако е муден и слузест – „Ей, охлюв!”.

За да завърша, искам да обобщя – псуването с оприличаване на животни е цяла наука! И ние трябва да сме коректни и да не сме безразлични с какви животни наричаме хората. Не е честно спрямо животните, най-малкото…

Благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *