The Dark Knight Rises / Черният рицар: възраждане

Гледах го преди 2 дни, но изчаквах впечатленията ми да улегнат, преди да напиша нещо. Безспорно епичен филм, майсторско кино на обичайното ниво на Кристофър Нолан. За мен той е ново поколение тип Кубрик – всичко е изрядно, така че няма какво да се коментира.

Мисля, че Нолан успява да издои от пиле мляко, защото в неговата трилогия за Батман има много повече философия, отколкото в праволинейната битка между доброто и злото в останалите филми за човека прилеп. В Dark Knight Rises има много интересни идеи за героизма, закона, отмъщението, болката и т. н.

Този прочит на Батман би заинтригувал дори хората, които не си падат по филми за супер герои, защото е по-реалистичен. Предполагам, че това е директива на Холивуд, която се отнася до множество други филми в последните години (например Бонд, който го лишиха от комедийни елементи).

Том Харди в ролята на злодея Бейн е умопомрачителен. Изключително плътен и разтърсващ образ.

Като цяло, обаче, долових нещо като умора и/или отегчение. Предполагам, че Нолан почти е нямал търпение да се отърве от Батман (както и Крисчън Бейл, който дори твърди в някакво интервю, че малко се е срамувал от този образ…) и си личи. Въпреки това, не му е стигнало времето да разкаже тази сложна и многопластова история, и ми се струва, че са съкращавали сцени, за да се поберат в 160 минути, а не в три часа например…

Ще чакам с нетърпение следващия проект на Нолан – засега IMDB.COM не дава информация какво ще режисира той след Батман. Иначе пише, че е написал историята за следващия филм за… Супермен… Но него – слава Богу – ще го режисира Зак Шнайдер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *