Обществото убиец

Няма оправдание за убийство. Ако не си съгласен с тази аксиома, няма смисъл да четеш този текст. Всъщност, ако смяташ, че за каквото и да е убийство може да има оправдание, най-вероятно си животно. Така че едва ли можеш да четеш.

Тук можеш да се запознаеш със случая: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1541085

Обществото ни има способността да съди моментално, без да се интересува от фактите. Раздава присъди веднага на базата на предубеждения, клишета и трайно трупана омраза. Медиите много му помагат да развива тази способност, защото журналистите в огромната си част са или заинтересовани или са тотални непрофесионалисти.

В конкретния случай на обществото му се сервира информацията така: художник-иконописец е осъден за убийство, защото е стрелял по крадец-наркоман-рецидивист при самоотбрана. Ако не си от бранша, ще ти разкодирам манипулацията: „художник-иконописец“ се възприема като добър герой, свят човек. След това се казва, че той е осъден за убийство, защото е стрелял… Тоест, вменява се, че на извършителя му е наложена несправедлива присъда, защото теоритично „стрелба“ не е равно на „убийство“. И накрая – „крадец-наркоман-рецидивист“ или с други думи: това е лошият. За да се украси цялата манипулация е добавено „при самоотбрана“ (на практика самоотрбана в юридическия смисъл не е имало, защото застреляният изобщо не е нападнал стрелеца, а всъщност се е опитвал да избяга. В случая го наричат самоотбрана, защото стрелецът му било дошло до гуша да пази имота си от крадци… тоест, защитавал си е имота…). Значи от така предадената информация излиза, че един добър човек е несправедливо осъден задето е гръмнал някакъв паразит. На обществото толкова му трябва – някой да обвини системата, убиецът да се превърне в жертва и хайде всички дружно да роптаят!

Това беше манипулация чрез изкривяване. Сега ще ти дам пример за манипулация чрез преувеличаване: Възрастен социопат нападна и екзекутира с незаконен пистолет невинно момче. На практика не се казва нито една лъжа, но информацията е силно хиперболизирана и печели врагове на стрелеца и симпатии за жертвата („Възрастен социопат“ – спокойно може да бъде наречен така, защото е самотник, има незаконен пистолет, три пушки, а освен това има твърдения, че е избивал котките в квартала. „Нападна“ – стрелецът е причакал въоръжен застреляния; „екзекутира“ – стрелял е с идеята, че наказва, а онзи е умрял; „Невинен“ – в случая там и тогава застреляният не е бил откраднал нищо…)

Както виждаш, много лесно е да манипулираш. В медиите това се случва всеки божи ден. А хората масово се поддават и това е съвсем обяснимо: когато чуеш една информация за първи път мнението ти се фиксира в зависимост от това как ти е поднесена тя.

Но…

Има нещо, което не зависи от манипулацията – фактът, че обществото е склонно да оправдава убийството като мярка срещу крадците! Това дори Кан Крум не го е сънувал! Той поне само им режеше ръцете. А днешните му правнуци искат да екзекутират.

Манипулацията върви ръка за ръка с клишетата в мисленето. Ето ти пример: „Правосъдието/полицията не работи, няма заловени/осъдени крадци!“ Ти знаеш ли, че затворите в България са претъпкани? При това не с туристи, а с осъдени престъпници, голяма част от тях именно крадци. Преди години близък мой приятел беше осъден, сбогува се с всички и се яви за изтърпяване на наказанието в Централния софийски. Там го върнаха с думите: „Ела утре, че няма места!“… Така че цитираното клише просто не е вярно. Да, със сигурност полицията залавя много по-малко, отколкото ни се иска. Да, съдът има кусури. Но ако беше вярно, че нищо не правят, затворите щяха да са празни, а те се пръскат по шевовете.

Обществото оправдава себе си, че е убиец, именно с клишета от сорта на „Полицията нищо не прави“, „Съдът е корумпиран“, „Престъпниците са на свобода“. Истинските причини са: бедност, омраза, социално и етническо напрежение, и манипулация от страна на медиите.

Но независимо от всичко ОПРАВДАНИЕ ЗА УБИЙСТВО НЯМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *