“В България никой не си гледа работата” II

Припомням основното: у нас никой не работи това, което му е работа, а на всичкото отгоре навсякъде е пълно с бездарници, непрофесионалисти, мързеливци или обикновени измекяри. Не виждам как това може да се промени, защото семката ни е сбъркана.

Имам още какво да кажа. Поводът е гафът с новогодишното обръщение на Плевнелиев, в което българската природа беше илюстрирана със снимка на американска планина. Всъщност не ме провокира този фал, а тъпанарската реакция в социалните мрежи. Истината е, че такива грешки стават непрекъснато, но никой не ги забелязва, защото всички тънем в чутовна неграмотност. Обаче новогодишната реч на президента сигурно е най-гледаното нещо, така че гафът бързо предизвика вниманието на всички. Несъмнено – доста тъпа грешка. Само че реакциите са още по-тъпи: „управляващите били идиоти“, „държавата е болна“, „журналята не знам си какво“… Дразни ме дистанцирането на многознаещия сърдит анонимник из социалните мрежи от „държавата“ и „управляващите“. Държавата е функция на хората, а хората са некачествени. Всички сме некачествени. Всички сме заложници на собствената си глупост и неграмотност.

Ще използвам конкретния пример със сбърканата снимка. Това е микс от два синдрома: синдромът копи-пейст (който е определящ за съвременната „журналистика“ и за почти всичко в медиите) и синдромът „малограмотен професионалист“. Знаете ли по какъв критерий избират хората, които монтират подобни видеоматериали? Критерият е „да може да работи с програмата“. Това е. Грамотността е бонус, който почти винаги отсъства. Това важи за всички професии, в които се изисква по-дълбоко познаване на специализиран софтуер. В телевизията непрекъснато има печатни грешки, защото т. нар. оператори на графика ги избират по познаване на фотошоп и специфични графични програми, а не според това дали знаят как се пише стиропор например… Тоест, в случая с Плевнелиев някой си недостатъчно образован е копи-пейстнал първата по-сносна снимка от гугъл. А пък тя е от сайт, в който друг подобен „професионалист“ е качил американска планина като българска… И така нататък по веригата…

Всеки божи ден медиите изобилстват от неправилно говорещи хора, от неграмотно изписани надписи, от копи-пейстната информация (в която грешките се мултиплицират, защото се копи-пейства барабар с грешките и/или погрешно); интернет и социалните мрежи са агрегат на малограмотна простащина, маскирана като свобода на словото… И всичко това е гарнирано с вонящо лицемерие, когато някой открие грешка на друг.

Вече и аз не съм сигурен в себе си, докато пиша, защото когато си заобиколен само от грешни примери, правилното започва да избледнява.

В цялата тая помия от неграмотност, непрофесионализъм, лицемерие и пр. случката с президента е муха, от която се прави слон. Тук искам да цитирам Гарелов, който зададе основателен въпрос – защо речта на президента се дава в полунощ, когато всички сме пили и никой не слуша, а не в 20:00 например? Може би защото самата реч е точно толкова важна, колкото и самата институция…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *