“В България никой не си гледа работата” III

Днес, 4 януари лето господне 2013, гледах интересен разговор в сутрешния блок на Нова ТВ по повод гафа със снимките в новогодишната реч на президента Плевнелиев. Казаното от гостите беше изцяло в духа на моите мисли, но ме подсети за още нещо, което имам да кажа:

Евтини сме.

Всичко ни е евтино и бедно. Направо ще дам пример, за да стане ясно какво имам предвид. Аз съм направил стотици видеоматериали, базирани на текст зад кадър и снимки за покритие на видео картината. За да се покрие текст с продължителност от 1 минута, са необходими средно около 20 снимки (може и повече, зависи какво е темпото и стилът). Средната цена на една снимка е около 20-30 лв. Следователно, за един такъв видеоматериал минимум 400 лева е разходът само за снимки! Ако се използват снимки, за които правата са на международна агенция, тогава цените скачат 2, 3 или 5 пъти и се обръщат в долари… И какво правим, при положение, че бюджетите на предаванията в българските телевизии са смешни? (от 400 е един възможен хонорар за водещ на едночасово предаване веднъж в седмицата; нали се сещате, че не може една келява минута съдържание да струва колкото труда на водещия за цял час…) Ами много просто – не се плаща за снимки… Отваря се гугъл и се сваля каквото трябва, пък дано никой не се обади после да възрази.

Това е – евтини сме, защото сме бедни и сме бедни, защото сме евтини. Такъв ни е пазарът: максимата „те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя“ не е забравена и важи с пълна сила. Някакви хора с ниски заплати крадат, за да живеят, и това обществото го толерира. Такива, които не крадат, живеят бедно с ниските си заплати, но тях няма кой да ги вземе на работа, защото са некадърни, неквалифицирани или мързеливи. Съответно няма кой да плаща високи заплати за хора, които не работят добре или не ги бива. А дори за такива, които могат, пак масово няма добри заплати, щото парите са малко, понеже някой някъде краде. Разбира се, има средна класа. Но тя е задавена от общото ниво на неудовлетвореност. Защото дори да взимаш достатъчно, окото ти е ненаситно и почваш да гледаш нагоре и по-нагоре… Разбира се, има и такива, които живеят на яхти, и заради тях също няма достатъчно високи бюджети, така че някой да плати 20 лв. за снимка на Рила, вместо да свали нещо си от някакъв сайт, което в крайна сметка не е това, което е… Но аз не обвинявам тия с яхтите. Защото той ако не живее на яхта, няма да се занимава с телевизия, а ще си намери друг бизнес. А за нас има гугъл. Идеално ни е, защото сме евтини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *