Колко е важно да гласуваш!

Тая година ставам на 35, което значи, че гласувам на всички възможни избори вече 17 години. И ще продължа да гласувам докато съм жив, не зависимо кой се явява на избори. Смятам че е важно да убедя и теб, че трябва да гласуваш. Независимо за кого!

ТЪПО КЛИШЕ 1: „ОТ МЕН НИЩО НЕ ЗАВИСИ“

Хайде помисли малко, преди да повтаряш като грамофон това изключително тъпо клише! Ако НЕ ГЛАСУВАШ, САМ ПРАВИШ нищо да не зависи от теб. Защо ли? Ами ако избирателната активност е примерно 40 на сто, тогава има 60%, които смятат, че от тях нищо не зависи. Усещаш ли колко абсурдно е това?! Мнозинството да се изолира само! Така че – ДА, от теб зависи всичко. Не забравяй, че въпросът не е само кой ще спечели изборите, а с колко и кои партии ще влязат вътре. От това зависи ще има ли въобще правителство, самостоятелно ли ще е, коалиционно ли ще е, или наесен пак ще има избори…

ТЪПО КЛИШЕ 2: „МОЯТ ГЛАС НИЩО НЕ ПРОМЕНЯ“

Естествено, че променя! Една череша да сложиш в кантара и везните се накланят. Аз лично бих гласувал дори само и само да знам, че моят глас на висшист от София ще неутрализира един неграмотен зерг, който си е продал най-свещеното демократично право за две кюфтета и шарена фланелка. Гласът ти променя и още как! Мисли, по дяволите! Не гледай на твоя глас като на процент от милиони! Елементарна математика, Уотсън: гласовете се броят на секции, където твоят глас наистина тежи, защото в една секция може да има например 100, 200 или 300 гласа. Десетина гласа могат да определят дали някой става депутат или не, така че не ми говори глупости колко си незначителен!

ТЪПО КЛИШЕ 3: „НЯМА ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМ!“

Ти нормален ли си? 50 партии, организации, движения и не знам още какво са се регистрирали за тия избори. Поинтересувал ли си се кой какъв е и за какво се бори? ЗАПОМНИ: дори да гласуваш за партия, която ще събере половин процент, пак има полза, защото си заявил мнение, което е различно! Ако не гласуваш, значи се присъединяваш към всички онези, които са се предали, и казват „Правете каквото искате, таковайте ме както си пожелаете, аз съм един никой, знам само да се оплаквам, защото цял живот това правя и ми харесва“. Точно това казваш! Идеята, че бойкотираш нещо е малоумна. БОЙКОТИРАНЕТО ПОМАГА НА СТАТУКВОТО! След изборите процентите на влезлите в парламента се приравнява към сто и най-голяма файда имат най-големите тупани! Така че ако искаш да възразиш на системата, на статуквото, на това, от което не си доволен, стани и гласувай за когото и да е. Просто гласувай!

ТЪПО КЛИШЕ 4: „ВСИЧКИ СА МАСКАРИ“

Да! От първия до последния човек. Ако още не са маскари, ще станат! Но това, тъпчо, е НОРМАЛНО. Защо ли? Защото откакто свят светува богатите управляват, а бедните го духат. Няма значение дали е комунизъм или капитализъм, диктатура или демокрация. На практика съвременната демокрация е олигархия с демократични елементи… Но това няма да ти го обяснявам, защото е сложно, а сега думата ми е за друго. Честните хора не оцеляват в статуквото на властта, защото то ги променя. Или ги изхвърля като коркова тапа. Тогава какво да правиш? СПРИ ДА ПРИЕМАШ ПОЛИТИКАТА КАТО ИДЕИ И ЕМОЦИИ! ПОЛИТИКАТА Е БИЗНЕС! Представи си, че тъмната стаичка е супермаркет, а ти имаш списък за пазаруване – в него пише яйца, мляко, хляб, лекарства, учебници, плосък телевизор, почивка и т. н. Гласуването е покупко-продажба на инвестиции (ако може така да се каже). Обещанията и платформите на партиите не са по-различни от рекламите на продукти! Знаеш, че кутия бонбони ти обещават „романтично изживяване“, а на практика получаваш 20 къса шоколад, от които може и да те заболят зъбите. Щом ти си съгласен с това, защо не приемеш, че някоя партия ти предлага „напредък по националните приоритети“, а всъщност ти забраняват пушенето на обществени места? Това е положението! Някой трябва да управлява, а ти трябва да го избереш. Ако не си доволен от депутата си, иди му търси сметка! СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ ОТ ТАЗИ ЗИМА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ ПРИБЛИЖИМ ПОВЕЧЕ ДО ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. Дори старите муцуни във властта ще станат по-внимателни в спазването на законите, морала и „националните приоритети“, защото народът ни вече започна да се научава, че протестите са нормална демократична практика и следва да се използват редовно.

В момента не се сещам за други клишета, които да ме дразнят силно. Но ще ти дам съвет: ако не си сигурен за кого да гласуваш, поинтересувай се дали твой близък, приятел, съсед или приятел на съсед е в някоя избирателна листа! Гласувай за него, помогни му! При положение, че политиката е бизнес, това е най-нормалното нещо. ТЪПО Е ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ ГЛАСУВАШ ЗА ИДЕИ, ЗАЩОТО В ПОЛИТИКАТА ИДЕИТЕ СА САМО ШАРЕНА ОПАКОВКА ИЛИ ЗАТРОГВАЩО РЕКЛАМНО ИЗРЕЧЕНИЕ КАТО „РОМАНТИЧНО ИЗЖИВЯВАНЕ“ ВЪРХУ КУТИЯ БОНБОНИ…

НЕ СЕ ЛЪЖИ ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ! Предизборната кампания е като битпазар: всеки е извадил на сергията си това, с което разполага. Комунистите говорят против богатите, турците плашат с етническия мир, националистите плашат с турците и ромите, досегашните разчитат на магистралите и т. н. БСП са стигнали своя лимит и тъй като не могат да привлекат повече гласове, искат да издърпат ГЕРБ надолу. Затова са всичките тези компромати. Абсурдно е да се мисли, че ако е имало подслушване на висши партийци, бизнесмени и др., никой от тях не е разбрал за това! А ако са знаели, защо чак сега преди изборите излиза всичко? Много удобно! Ти ако имаш информация за нещо нередно, ще си я таиш ли месеци или години? Може, ако си гъз.

Още нещо: ДРЕМЕ МИ НА ФАРА ДАЛИ НЯКОЙ НЯКОГО Е ПОДСЛУШВАЛ! И не разбирам на теб за какво ти дреме? Не ме интересува това! Интересува ме колко ми е заплатата, интересува ме цената на тока, интересува ме училището на децата, интересува ме кога ще запълнят дупките пред нас, интересува ме да намалее ДДС и пр. и пр… НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙ ПО ТИЯ ГЛУПОСТИ, ЗАЩОТО ЗАЩИТНИЦИТЕ НА СТАТУКВОТО ИСКАТ ДА ТИ ОТКЛОНЯТ ВНИМАНИЕТО ОТ ВАЖНИТЕ ЗА ТЕБ НЕЩА! ИСКАТ ДА ТЕ УСПЯТ, ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕШ ПАК НА УЛИЦАТА!

С една дума: ГЛАСУВАЙ! (за когото и да е, ако щеш със затворени очи отбележи нещо в стометровата бюлетина)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *