Медиите, агресията и децата

Във фейсбук ми зададоха въпроси, свързани с проучване на влиянието на медиите върху агресията у децата. Реших да го препечатам и тук:

„Моля отговорете на следните въпроси:
1. Според Вас телевизията влияе ли върху агресивните прояви на подрастващите?
2. Как да предпазим децата си от вредното влияние, което медиите оказват?
3. Какви са предизвикателствата пред журналистиката в България за превенция на агресията у децата?“
1. Аз имам двама сина, по-големият е на 6 и половина и гледа много телевизия. (малкият е още бебе и гледа само реклами). Не бих казал, че е агресивен, или поне не повече от средното за неговите връстници. Това го казвам като опит.
Иначе съм на мнение, че агресията у децата е повлияна на първо място от семейната среда – ако в семейната среда има насилие (под насилие разбирам дори едно „шамарче“) детето става агресивно. На второ място бих класирал улицата и детска градина/училище. На трето поставям телевизията и компютърните игри (като компютърните игри са по-въздействащи от телевизията).
Обобщавам: да, телевизията влияе, но има второстепенна роля.
2. Трябва да създадем някаква култура на гледане на ТВ у децата. Да ги насочваме кое е интересно и кое не е. Има доста филмчета и цели канали, които предлагат педагогични/образователни неща.
Трябва да се съобразяваме с възрастовото ограничение на филмите, които не са детски.
Според мен най-големият проблем, обаче, са новините! Ако детето случайно влезе в хола и види сцена на насилие по телевизора, мога да му обясня, че това не е истина… Но когато вечеряме и новините започнат с това как е открит нарязан детски труп в контейнер за смет какво мога да направя? Да сменя канала и да питам: „Днес какво правихте в детската?“…
3. Основното предизвикателство като цяло пред журналистиката в България е да се отърси от болестите на развитието, както и от десетките хиляди неграмотници, всеки от които смята себе си за журналист…
Това е друга тема, но има връзка: напълно неадекватният самоконтрол на медиите играе много лоша роля върху предпоставките за агресивно поведение у децата. Както вече посочих, филмите по телевизията имат предупреждение за възраство ограничение, но новините нямат. Пълно безобразие е да се отразяват в подробности и са се тиражират като водещи чисто криминални новини. Това е най-голямата заплаха за децата. Особено опасно е когато се тиражират новини за зверства. Запомнете от мен това: щом медиите отразят чудовищно зверство, то веднага от нещо немислимо се превръща в обикновена статистика! Сигурен съм, че ако медиите не отразяваха толкова драматично самозапалванията от тази пролет, щеше да има много по-малко самозапалвания.
4. Ще ви подскажа още нещо като материал: интернет вече е медиа наравно с вестници, радио, телевизия (и книги), даже по разпространение и влияние се мери с телевизията. Огромен проблем е възможността всеки лесно да споделя в социалните мрежи (или сайтовете за споделяне на видео) клипове с насилие. И то клипове с насилие, заснето с личен джиесем! Преди 10-20 години тинейджърите също са правели простотии, както и ние преди тях, както и нашите родители преди нас. Но не е имало възможност това да се пропагандира и да служи за пример, така че всички да го видят… И ТАКА ЧЕ ДА БЪДЕ ПРИМЕР ЗА НЕЩО НОРМАЛНО, ЗАЩОТО НИЕ ПРИЕМАМЕ ЗА НОРМАЛНО ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА И НА ДРУГИТЕ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *