Векът на медийните извращения

Накратко – български репортери под прикритие (като родители-продвачи на бебе) се срещат с английски репортери под прикритие (като родители-купувачи на бебе)… И едните и другите искат да направят страхотен репортаж за покупко-продажбата на деца. Естествено нищо не става. (вижте тук репортажа на Нова) Но това, диър френдс, е логично събитие във века на медийните извращения.

Само се замислете: в 21 век медиите се държат като надрусан с екстази или кока дилър. Кръвта им кипи, искат непрекъснато да откриват невероятни събития, да правят уникални разкрития и въобще всичко да бъде ексклузивно. На тях пулсът им е 200 в минута и искат и нашия да стане толкова – искат да ни друсат. И ние се друсаме с тяхната информация и ставаме тъпи и зависими.

Да, ама животът просто не предлага толкова много неверояни, уникални и ексклузивни неща, така че да може да се захранят всички излишно безбройни предавания, канали, сайтове и т. н. Съответно репортерите се намесват в картинката, за да провокират случването на нещо, което да бъде показано като интересно, сдъвкано, изплюто, пак сдъвкано, пак изплюто, но все така ексклузивно. Така се стига до такива извращения като в репортажа на Нова. Репортерите „под прикритие“ вече са повече от обикновените престъпници и по тази причина няма как да не се засекат. Само дето англичаните имат малко мозък и няма да направят репортаж от тази срамна ситуация, докато нашите (извинявайте, колеги от Нова) го показват, защото просто са го заснели… (Ще цитирам пиесата „Обичате ли човешко?“ от Мирон Иванов, където двама напълно индиферентни строители си говорят на строежа: „Ако донесат вар, ще сложим вар. Ако донесат цимент – ще сложим цимент. Ако завали – ще стегне. Ако не завали – ще се напука.“) Това първо.

Второ, забелязвате ли как хората все по-малко правят разлика между БТА и НЕновините? Демек официалните новини се омешват с пародията. Всяка седмица се намират достатъчно идиоти, които да копи-пейстнат фалшива новина и след третото цитиране тя става истинска! При това независимо колко невероятно звучи… Всъщност проблемът е, че заради интернет все по-трудно става да разграничиш фактите от оценката, както и автентичната информация от субективно представената. В 21 век жалкото е, че за истина се приема всичко, което някой някъде е написал. Преди да има интернет, вестници, радио и телевизия филтрираха информацията, знаеше се кой какво е казал и можеше да се провери кое е обективно и кое не е. Сега информацията се разпространява напълно безконтролно. Образно казано – навремето пиехме вода от язовирите, а сега всеки гребе с шепи от реката и поглъща всичко – тиня, буболечки, екскременти, машинно масло…

Трето и най-страшно: всички желаем най-лошото. В този исторически момент – началото на март 2014 – не е ясно дали ще се стигне до война между Русия и Украйна. Медиите, обаче, страстно го желаят! Искат го като дърта нимфоманка. Погледнете ги само какви драматични заставки са направили за новините от Украйна – екшън музика, фрапиращи кадри с разруха, войници и ранени – все едно Холивудска продукция. И това не е само в България. Сериозни западни медии на няколко пъти пуснаха фалшиви новини от сорта как Путин бил поставил ултиматум до три часа посред нощ опозицията да се предаде, иначе ги почват… Оказва се кьорфишек. Защо го правят? Защото някой ги подтиква? Може и да е така. Но според мен медиите просто нямат търпение. Дъртата нимфоманка крещи: „Ето, зад ъгъла май видях надървен чеп!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *