Неизбежната смърт на телевизията

След като ви привлякох вниманието с гръмко заглавие, веднага искам да уточня, че имам предвид само т. нар. общо-форматна телевизия. Това са големите ТВ канали с национално покритие и програма, която включва под един капак всичко – новини, публицистика, филми, сериали, спорт и развлекателни предавания. В България на практика това са частните БТВ и Нова, както и обществената БНТ. Останалите телевизии ги наричаме специализирани, тематични или нишови – както ви е удобно – те са си добре. Зрителите все повече предпочитат да гледат според интересите си – готвене, мода, спорт, лайфстайл, научно-популярни и т. н. Тук ще говоря само за общо-форматните.

Големите канали се топят като ледници заради глобалното затопляне, предизвикано от интернет и социалните мрежи. Това е очевидно, вие си го знаете, но е само началото на серия от взаимосвързани проблеми, които неизбежно ще доведат до мъчителната смърт на телевизията. Социалните мрежи са само най-външната част на матрьошката.

ВЕЧЕ НЯМА ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА ЧОВЕК ДА ГЛЕДА ТЕЛЕВИЗИЯ

„Да информира и да забавлява“. Това са основните функции на телевизията според учебниците. Доскоро телевизията беше основен източник на информация и забавление, но вече остана далече назад. На пръсти се броят онези от хората, които не разполагат със смарт телефон или компютър. За какво ти е да чакаш новините в 19:00, след като ги получаваш нонстоп в ръцете си? Нещо повече – ти можеш сам да избираш кое е важно за теб и да вярваш на този онлайн източник, който ти харесва.

ТЕЛЕВИЗИИТЕ ИЗГУБИХА МОНОПОЛА ВЪРХУ НОВИНИТЕ

Първо интернет уби хартиената преса, сега ще довърши и телевизията. Доскоро сутрешните блокове правеха „преглед на печата“ – безумно упражнение, в което недоспал ТВ водещ чете на глас вестници (и обяснява карикатури – това винаги ме е съсипвало…). Сега същите тези водещи показват в ефир сайтове и постове от социалните мрежи. Преди зрителят можеше да не си купува вестник, след като му го сричат от екрана; но сайтовете и мрежите са безплатни, та сега възниква въпросът за какво му е на зрителя друг да му ги чете?

ПРОГРАМИТЕ СА ПРЕТЪПКАНИ С ПРЕТОПЛЕНИ МАНДЖИ

Забелязва се с просто око, че само големите реалити формати все още предизвикват интереса на аудиторията, докато магазинните предавания са все по-малко гледани. Обяснението е съвсем елементарно: реалититата са събитие, създадено от съответната медия, докато например ток-шоутата само отразяват със закъснение и преповтарят случките и лицата от обществения живот. Тоест, реалитито все пак предлага относително ново съдържание, докато магазинните предавания повтарят едно и също, без да обогатяват с добавена стойност. Епитетите „ексклузивно“ и „уникално“ напълно се изпразниха от смисъл.

ТЕЛЕВИЗИЯТА СТРАДА ОТ ТВОРЧЕСКО БЕЗСИЛИЕ

Едни и същи звезди повтарят едни и същи неща, а когато съвсем няма какво да кажат, ги карат да се впускат в напълно самоцелни предизвикателства, игри и други маймунджилъци. Създателите на телевизионно съдържание сме напълно обречени в битката със социалните мрежи. Всяка една новина от деня поражда мигновено реакции в интернет и се появяват остроумни коментари, смешни картинки и видео клипове. До момента, в който едно предаване се появи в ефир, всичко вече е казано, при това по-добре, предъвкано е в социалните мрежи и се оказва, че телевизорът разказва на зрителя стар виц.

Времето, в което сценаристите на Слави копи-пействаха смешки от руските сайтове, безвъзвратно отмина. Хората вече си ги гледат сами онлайн, където някой своевременно ги превежда на български. А нефелните опити да копираме уж добри идеи от западните канали предизвикват преди всичко тъга.

Защо, обаче, се стигна до тук?

Причините са много, изберете си: некадърност, страх от промени, прекалено консервативен подход, слаб анализ на пазара, сляпо спазване на правилото да се повтаря до втръсване нещо, което до вчера е вървяло, вместо да се търси ново… Списъкът може да продължи още, но искам да обърна внимание на един определен проблем:

ТЕЛЕВИЗИЯТА ГУБИ ВРЪЗКА СЪС ЗРИТЕЛИТЕ СИ

Ние, които правим телевизия, все по-малко познаваме хората, които я гледат. Нямаме обратна връзка… Това е най-слабото ни място – данните от рейтингите са несравнимо по-скромни, отколкото обратната връзка в социалните мрежи. Гугъл, Фейсбук и Майкрософт много добре знаят какво харесва и от какво се интересува Мирон Крумов, 42 годишен висшист с жена и две деца. Докато Мирон Крумов, сценарист, не знае кой точно държи дистанционното.

Друг е въпросът, че вече все по-малко се интересувам кой държи дистанционното. Няма да се уморя да повтарям любимия текст на Red Hot Chili Peppers: “Throw away your television!” Защото покрай магазинните предавания много силно замириса на мърша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *